Logo

Cetatea Sighisoarei si Imprejurimi

Cetatea Sighisoarei si Imprejurimi

Misteriosul oras-cetate Sighisoara te fascineaza cum asezi primii pasi pe legendarele-i taramuri. A fascinat dealungul timpului milioane de turisti ce revin cu drag pentru a retrai, intre vechile ziduri medievale, alaturi de oamenii locului, adevarate clipe de poveste. Cu o cetate de basm, pe care cronicile vremii o atesta la 1280, inclusa in Patrimoniul mondial UNESCO, Sighisoara este localitatea cu unul din cele mai vechi statute orasenesti din Transilvania, comparabila in vremuri stravechi chiar cu orase importante din vestul Germaniei. Sighisoara, amplasata la rascrucea unor importante drumuri, merita cel putin un moment de ragaz, iar odata acordat acest moment, cu siguranta te va fermeca pentru totdeauna.

Sighişoara, un adevărat oraş-muzeu oferă astăzi celor care îi trec porţile şansa unei întoarceri în timp într-o atmosferă medievală cu turnuri, bastioane si mistere legendare.

Cetatea Sighisoara te asteapta si astazi cu 9 turnuri şi 2 bastioane, cu povestile breslelor ce le-au locuit odata , cu scari de lemn acoperite, cu case si constructii ce au pastrat farmecul si legendele timpului.

Turnul cu Ceas

turn

Turnul cu ceas, situat in partea de rasarit a platoului inferior al Cetatii Sighisoara, el a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul. Dubla sa functie explica grija cu care a fost construit de sighisoreni, aspectul sau sever si sarbatoresc in acelasi timp. Turnul cu Ceas a servit si reuniunilor sfatului si depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei. Ridicat in veacul al XIV-lea si chiar mai tarziu, turnul este plin de pitoresc cu dubla sa barbacana-adica acea amenajare defensiva ce controla accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere, in fine, cu cele patru turnulete ce simbolizau – ca efigie arhitectonica a intregii comunitati – autonomia judiciara a cetatii ce avea faimosul jus gladii, dreptul seniorial de pedeapsa.


Biserica din Deal
biserica

Biserica din Deal este neindoielnic cel mai valoros monument arhitectonic al Cetatii Sighisoara. Constructia acestei biserici, pusa sub patronajul Sf. Nicolae, incepe in anul 1345 si continua cu intermitente pana in 1525. Biserica inglobeaza cele doua constructii mai vechi de pe platoul superior al dealului: o capela romanica si un donjon patrulater. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII.


Biserica Manastirii Sfintei Fecioare
biserica2
Biserica Manastirii dedicata Sfintei Fecioare a apartinut Manastirii dominicane (demolata la sfarsitul sec.XIX) si a fost construita incepand din sec. al XIII-lea, fiind pomenita intr-o indulgenta data de Papa Bonifaciu al VIII-lea in 1298.


Biserica Romano-Catolica
biserica3
Biserica Romano-Catolica. Biserica Romano-Catolica Sf. Iosif construita in 1894, dupa demolarea manastirii maicilor franciscane, se afla in partea de N-E a Cetatii Sighisoara, langa zidul de incinta. Construita in stil eclectic de arhitectul sighisorean Letz, biserica a suferit reparatii interioare dupa incendiul din 22 martie 1983. Orga actuala este cumparata de la o biserica saseasca din imprejurimi si este construita de Karl Einschenk din 1908.


Casa cu Cerb
casacucerb
Casa cu Cerb. Denumita astfel dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii, este o constructie specifica renasterii transilvane, datand probabil din sec. al XVII-lea. Notabile sunt formele ei robuste si echilibrate, boltirile parterului, ancadramentele de piatra cu tenticuli si micul burduf cu fereastra orientat spre piata.


Casa Venetiana
casavenetiana
Casa Venetiana. Numita asa dupa ancadramentele de piatra ale ferestrelor care imita goticul venetian, dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal.


Casa Vlad Dracul
casa2
Casa Vlad Dracul. Fosta casa Paulini pare sa fie cea mai veche constructie civila de piatra din cetate, judecand dupa bolta semicilindrica din piatra de rau de la parterul cladirii. Se presupune ca in aceasta casa ar fi locuit Vlad Tepes-Dracula.

Descopera o lume de legenda in misteriosul oras Sighisoara , aflat in inima Transilvaniei, la 50 kilometri de Targu Mures, 117 km departare de Brasov, 147 km de Cluj Napoca, 91 km Sibiu.

Pentru a admira frumusetea Cetatii medievale, a afla tainele acestor locuri, a colinda impreuna stradutele Cetatii si a retrai atmosfera medievala, va asteptam la Hotel Cavaler Sighisoara.


Scara Acoperita
scara
Scara Acoperită este situată în capătul sudic al străzii Şcolii. Ea a fost construită în anul 1654, în timpul primarului J. Both. În forma sa iniţială, conform descrierilor, ea ar fi avut 300 de trepte şi fiind acoperită cu şindrilă.

În anul 1842 a fost modificată, ea beneficiind de acum de fundament de zidărie, iar structura scărilor suferă şi ea schimbări. Numărul treptelor se reduce la 178, însă apar zonele de platformă dintre ele. Ea păstrează într-o mare măsură aspectul arhitecturii tradiţionale săseşti cu influenţele sale rurale.


Imprejurimile Sighisoarei

Destinaţia de legendă Sighişoara îşi dezvălui în faţa turiştilor şi împrejurimile sale pitoreşti, cu bogate şi valoroase monumente istorice şi arhitectonice, interesante obiective turistice, demne de a fi cunoscute de vizitatorii bătrânei aşezări de pe Târnave.

La doar 20 de minute depărtare de Sighişoara, pe DN 13 în direcţia Braşov ţi se arată o veche aşezare meşteşugărească săsească: Saschiz cu al său turn şi cetate. Îi poţi vizita bâtrâna cetate dar şi fortificata-i biserică ce în trecut nu îşi deschidea porţile decât pentru localnici şi cei cu sufletele curate şi neprihănite.

Dacă vrei să admiri un veritabil monument specific goticului transilvănean, la 30 de minute distanţă de Sighişoara, în Mălăncrav ţi se arată în faţa ochilor o bazilică, cu trei nave fără bolţi, cu clopotniţa înglobată navei centrale, cu console decorate într-o manieră naturalistă. Cu siguranţă vei rămâne încântat de vechile şi bine conservatele picturi murale.

Iar dacă vrei să întâlneşti un loc de poveste, din destinaţia de legendă Sighişoara, la doar 20 de minute ţi se prezintă Crişul cu al său castel dintr-o lume de basm. Ajuns în Criş afli nu doar povestea bâtrânului castel clădit cu piatră din Racoş ci şi povestea fostei familii nobiliare Bethlen căreia i-a aparţinut acest edificiu gotic cu patruzeci de camere misterioase.

Dacă eşti comod, dar ai vrea şi să te bucuri de împrejurimile Sighişoarei 9 km de Sighisoara, pe DN 106, in directia Agnita, te bucuri biserica din Şaeş, cu a sa pictură renascentistă realizată în anul 1520. Pe aceeasi ruta, după alţi 8 km, ajungi în Apold unde poţi vizita altă biserică fortificată aparţinând secolului al XV-lea cu ziduri şi turnuri de apărare, cu metereze şi guri de tragere, bine întreţinute chiar şi până astăzi.

Ajuns în destinaţia de legendă Sighişoara, nu rata Rezervaţia de stejari seculari de pe Breite, cel mai mare, reprezentativ şi bine conservat habitat de pășune împădurită (cu goruni (Querqus petraea) şi stejari (Querqus robur) multiseculari din centrul şi estul Europei….o valoare unică în Europa.

O lume de legendă vei descoperi în Sighişoara şi ale sale împrejurimi.


Pensiunea Stejarul Sighisoara © 2015 - Info line: +40 743 177 302